På sikt kommer alla verksamheter behöva jobba med Hållbarhetsredovisning på ett mer avancerat sätt än tidigare. En stor skillnad är att det ställs större krav rapportering och att man ska presentera hur man jobbar med det och spårar det, snarare än tidigare där det handlar mer om att dokumentera att man jobbar det.
Hållbarhetsredovisning syftar på att man som organisation ska i sin årsredovisning ha med information om sitt hållbarhetsarbete. Tidigare har det ställts krav på större organisationer att dokumentera detta. I samband med nya direktiv från EU ställs det större krav på vad redovisningen ska innehålla.
En anledning till att man gör det är förstås för att förbättra sin verksamhet och det avtryck som ens verksamhet lämnar. Utöver det är det också på grund av nya EU-direktiv: Corporate Social Responsibility Directive (CSRD)
Då direktivet ställer krav på större företag till att börja med kommer de ha störst fokus på detta. Är man leverantör av tjänster eller varor till någon som rapporterar baserat på CSRD kommer man sannolikt få frågor, eller underlag för rapportering uppåt i näringskedjan. Med det i åtanke kommer detta påverka samtliga verksamheter på sikt.
Genom att mäta ens verksamhets utsläpp, och avtryck har man påbörjat sin redovisning. Detta leder till att man kommer kunna dokumentera utgångsläge, förbättringspotential och mål för framtiden. Sammanfattningsvis är en viktig del dokumentering av hur ens värdekedja, från leverantör till slutkund påverkar miljön och vilket avtryck det lämnar. Rapporteringen ska ske genom European Sustainability Reporting Standards - ESRS.
Genom vår kompetens och insikt i marknaden kan vi hjälpa er hitta rätt lösning för att uppfylla de behov ni har inom hållbarhetsredovisning. Skulle det vara så att man inte vill ha en digital lösning för hanteringen finns det konsulter som kan hjälpa till med det här arbetet också. Den här typen av frågeställningar adresserar vi under uppstarten av vårt samarbete.
Genom att identifiera lagstiftning, ledningssystem och certifieringar som man berörs av bildar man sig en uppfattning om ens utgångsläge. När man identifierat och utvärderat behov kan man ta steget till att skissa på olika scenarion som kan vara aktuella inom kort sikt och lång sikt.
Med hjälp av vårt digitala verktyg kan man hitta tjänster som erbjuder hållbarhetsredovisning i samband med lösningar på andra problem. I sin tur kan man jämföra potentiella tjänster i området kan man hitta rätt lösning baserat på olika kriterier och era prioriteringar.
Det är möjligt att sköta den här typen av dokumentation i eget format via Excel eller liknande. En av utmaningarna med det är att hitta rätt emissionsfaktorer, konverteringar och gemensamma nämnare. För digitala lösningar finns det en del leverantörer på marknaden som kan leverera lösningar för den här uppföljningen och dokumentering av densamma.
En anledning till att det här underlaget är bra är att man kan utvärdera vilka funktioner som är måsten i förhållande till de som är bra att ha.
Likt inköp av alla tjänster bör man utvärdera sitt behov i förhållande till sina ambitioner. En sak som kan vara värd att tänka på är om det är en lösning för framtiden eller en lösning för tillfället. När man har svar på det kommer man mycket lättare kunna navigera sig på marknaden.