Lagbevakning är en viktig uppgift för att hålla sig uppdaterad kring de lagar och regler som är relevanta för ens verksamhet. Ett exempel är arbetsmiljölagstiftningen, där förändringar från Arbetsmiljöverket sker kontinuerligt. För att säkerställa att man är uppdaterad och förhåller sig till gällande regler behöver man bevaka informationen från Arbetsmiljöverket. En enkel och effektiv metod för detta är att regelbundet besöka deras hemsida och se till att man prenumererar på eventuella nyhetsbrev eller uppdateringar. Genom att hålla sig uppdaterad på detta sätt kan man undvika problem och säkerställa att man agerar i enlighet med aktuell lagstiftning.
Lagbevakning är en viktig del av att säkerställa att man uppfyller de lagkrav som gäller för sin verksamhet. Det innebär att man systematiskt dokumenterar vilka lagar och regler som man måste förhålla sig till, och att man håller sig uppdaterad om eventuella ändringar i dessa.
För att underlätta detta arbete finns det verktyg för lagbevakning som kan hjälpa till att hålla koll på förändringar i lagstiftningen. Genom att prenumerera på notiser om förändringar kan man få en överblick över vilka lagar och regler som berörs och vilka åtgärder som eventuellt behöver vidtas. Detta kan vara särskilt användbart för att undvika missade uppdateringar och därmed minska risken för oavsiktliga överträdelser av lagar och regler.
Vi tillhandahåller ett lagbevakningsverktyg inom områden arbetsmiljö och miljö. I vårt verktyg får ni förslag på lagstiftningar ni bör förhålla er till och möjligheten att dokumentera hur ni lever upp till dessa krav. Vi uppdaterar lagstiftningarna och ger inspiration på digitala lösningar som kan underlätta ert arbete.
Det finns flera motiv för att hålla koll på lagstiftningen. Den mest uppenbara är att man vill försäkra sig om att man följer reglerna och utför sina skyldigheter korrekt. Det kan också finnas andra faktorer som driver behovet av att hålla koll på lagstiftningen, som till exempel krav från ISO-certifieringar eller kunder.
En anledning till att utföra lagbevakning är för att få en överblick över varför man utför sina åtgärder och att man agerar på rätt sätt. Vidare vill man kunna följa upp och hantera förändringar och förbättringar som kan påverka ens verksamhet. Detta kan bidra till att öka förtroendet för företaget och underlätta att uppfylla kundernas krav.
Att hålla koll på lagstiftningen är avgörande för att säkerställa att man uppfyller de krav som ställs på verksamheten. Det är vanligt att använda Excel som verktyg för att hantera detta, men det kan innebära mycket administrativt arbete och öka risken för att missa viktiga uppdateringar. För att underlätta arbetet kan man antingen utbilda sig själv eller ta hjälp av en konsult för att skapa en fungerande rutin. En annan möjlighet är att använda digitala lösningar, såsom lagbevakningsverktyg eller lagbevakningssystem, som ger automatiska uppdateringar om relevant lagstiftning för verksamheten. Genom att använda sådana system kan man minska den administrativa bördan och fokusera på verksamhetsspecifik information, såsom hur man uppfyller specifika krav från lagstiftningen.
Genom vår kompetens och insikt i marknaden kan vi hjälpa er hitta rätt lösning för att uppfylla de behov ni har inom lagbevakning. Skulle det vara så att man inte vill ha en digital lösning för lagbevakning finns det konsulter som kan hjälpa till med det här arbetet också. Dels genom att de går igenom det för er på regelbunden basis, alternativt att de uppdaterar er genom mailutskick. Den här typen av frågeställningar adresserar vi under uppstarten av vårt samarbete.
Genom att identifiera lagstiftning, ledningssystem och certifieringar som man berörs av bildar man sig en uppfattning om ens utgångsläge. När man identifierat och utvärderat behov kan man ta steget till att skissa på olika scenarion som kan vara aktuella inom kort sikt och lång sikt.
Med hjälp av vårt digitala verktyg kan man hitta tjänster som erbjuder lagbevakningsverktyg i samband med lösningar på andra problem. I sin tur kan man jämföra potentiella tjänster i området kan man hitta rätt lösning baserat på olika kriterier och era prioriteringar.
Det finns många olika leverantörer av lagbevakningssystem och det är viktigt att vara medveten om vilka funktioner som är viktiga att ta hänsyn till vid ett eventuellt inköp. För att underlätta valet har vi undersökt och jämfört 11 olika lagbevakningssystem och identifierat de viktigaste skillnaderna mellan dem.
Arbetsmiljölagstiftning | Bevakar arbetsmiljölagstiftning |
Miljölagstiftning | Bevakar miljölagstiftning |
Europeisk lagstiftning | Bevakar europeisk lagstiftning |
Kommunal lagstiftning | Bevakar kommunal lagstiftning |
Oftare än 6 månader | Uppdateringsintervall av lagar är oftare än med 6 månader |
Oftare än 3 månader | Uppdateringsintervall av lagar är oftare än med 3 månader |
All Svensk lagstiftning | Bevakar all svensk lagstiftning |
Delegera ansvar | Vidarebefodra ansvar mellan användarna. |
Egna listor | Lägg in egna listor |
Egenkontroll | Kontrollera att lagar följs |
ISO uppföljning | Följer upp ISO-certifieringar och ändringar i dessa. |
Fördelen med denna uppdelning är att det nu är lättare att utvärdera vad ni är i behov av. Det är enkelt att tänka att man vill ha allt, men ibland är det bättre att fokusera på det som är nödvändigt och därigenom få en bättre prisbild. Dock vill man undvika att knyta sig till en leverantör som inte kan leverera det man vill ha, eller utan mäjligheter att expandera.
Likt inköp av alla tjänster bör man utvärdera sitt behov i förhållande till sina ambitioner. En sak som kan vara värd att tänka på är om det är en lösning för framtiden eller en lösning för tillfället. När man har svar på det kommer man mycket lättare kunna navigera sig på marknaden.